maanantai 12. helmikuuta 2018

lisäravinteista part 2

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion ja säänöllisen ateriarytmin lisäksi mulla on aina kuulunut päivään tietyt vitamiinit purkista. Esimerkiksi D-vitamiini on tarpeellinen suomalaisille ympäri vuoden, sillä täällä kyseistä vitamiinia ei saada auringosta koskaan riittävästi ja kesäkausi on meillä hyvin lyhyt. Raskaana ollessa olen yrittänyt pohtia, mitkä vitamiinilisät ovat juuri nyt minulle ja vauvalle tarpeellisia ja mitä ei ehkä saada riittävästi ruuasta.

Olenkin jo tänne aiemmin tehnyt Lisäravinteista -postauksen liittyen omiin raskausajan ravintolisiin. Nyt olen hiukan päivittänyt listaa ja lisännyt päivä-annokseen muitakin hyödyllisiä päivittäistä ravintoa täydentäviä vitamiineja ja lisiä.

Mulla on B6 vitamiinia, joka monella auttanut raskauspahoinvointiin ja siihen tarkoitukseen itsekin sitä aikanaan ostin. Sen käyttö jäi kuitenkin keskiraskaudessa pahoinvoinnin hälvettyä, mutta nyt loppua kohden olen taas sillon tällön huonompivointisempina päivinä ottanut sitä. Tätä en kuitenkaan syö päivittäin, koska sen tarve ei ole iso.

Ostin aika vasta Piimax-valmisteen jossa on kromia, piitä, C-vitamiinia ja biotiinia. C-vitamiini tukee mm. vastustuskykyä, luita ja hampaita. Sekä B- että C-vitamiini ovat vesiliukoisia vitamiineja - eli suuremmistakin annostuksista huolimatta elimistö ottaa niitä vaan sen verran mitä tarvitsee ja 'ylimääräinen' poistuu. Lisää tietoa kyseisistä vitamiineista ja niiden tarpeesta voi lukea esimerkiksi tästä linkistä.



Piimax-valmiste on tarpeellinen myös biotiinin vuoksi ja se olikin suurin vaikuttava tekijä kyseisen valmisteen ostossa. Biotiini lisäravinteena on lähinnä mun hiuksia varten- ne on raskauden aikana mennyt tosi huonoon kuntoon, ja ovat tällä hetkellä tosi ohuet, hauraat ja helposti takkuuntuvat. Merkitystä on varmasti sopivilla hiustuotteillakin, mutta väittäisin että sekä iholle että hiusten kunnolle isoin merkitys on sillä mitä suuhunsa laittaa tai jättää laittamatta. Biotiini on muutenkin ihmiselle välttämätöntä, sillä se osallistuu hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen aineenvaihduntaan. 
Lisäravinteena biotiini vahvistaa ihoa, kynsiä ja hiuksia sekä estää hiustenlähtöä. Biotiini on myös vesiliukoinen b-vitamiini. Myös samassa valmisteessa (Piimax) olevat kromi ja pii ovat kollageenin muodostumiselle tärkeitä aineita.

Yksi uusi lisä on sinkki. Sen puutostila on vaikea havaita, ja se on olennainen osa energian tuotantoa ja sen avulla solut kasvavat ja uusiutuvat. Sinkin suositusmäärä on isompi raskaana ja imettäessä.
Ihmisen täytyy saada ravinnosta sinkkiä joka päivä. Sinkki on välttämätön normaalille kasvulle ja kehitykselle, tukee vastustuskykyä, edistää haavojen parantumista ja tukee haju- ja makuaistin toimintaa.
Mitään näistä edellämainituista en voi lisäravinteista huolimatta "saada liikaa", mutta sen sijaan vaikka söisinkin monipuolisesti ja monta kertaa päivässä, voin silti saada liian vähän näitä. Kaikki yllä olevat vitamiinit ovat myös vesiliukoisia ja ylimääräinen osa poistuu elimistöstä. 
Olen aina ennen ostoa selvittänyt, saattaisiko syömistäni lisistä olla haittaa raskaana, mutta joka kerta päätynyt samaan tulokseen; päinvastoin - raskaana monien vitamiinien tarve lisääntyy huomattavasti, sillä minun lisäksi myös vauva tarvitsee näitä nyt.
Toki Mama-monivitamiini (josta edelliseen postaukseen olen kirjoittanut) sisältää suurimman osan tarvittavista vitamiineista, mutta esimerkiksi raudan määrä kyseisessä valmisteessa on aika pieni ja tämän lisäksi on ihan neuvolassakin suositeltu ottamaan erikseen rautakuuria alhaisten hemoglobiiniarvojen vuoksi. Riittävä raudansaanti ehkäisee mm. pahoinvointia ja huimausta.  Rauta on hyvä lisä loppuraskaudessa myös sen vuoksi, että se ehkäisee ennenaikaisen syntymän riskiä. Tätä alla olevaa valmistetta olen raskauden aikana ottanut 2 kuuria, nyt kolmas menossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti